Hopp til innhold

Kryptovaluta utfordrer den politiske agendaen

I Norge har vi alltid hatt et klart skille mellom Høyre og venstresiden i politikken. Dette har påvirket vårt politiske landskap på en slik måte at kapitalister og andre som driver virksomhet i Norge, enkelt kan forutse hvilken retning landet skal videre. Denne balansen har imidlertid endret seg kraftig etter at blockchain begynte å utfordre det tradisjonelle finanslanskapet som Norge har vært vant til.

 

Dette har også bydd på nye utfodringer for de ulike partiene som må orientere, organisere og ikke minst ta et standpunkt på hva de synes om denne nye teknologien. En slik agenda ble spesielt aktuell etter at stadig flere nordmenn ønsker å kjøpe Bitcoin, og Skatteetaten uten politisk påvirkning har vært den primære drivkraften for regulering av den nye valutaen.

Bitcoin som investering

En av utfordringene som investeringer i Bitcoin har ført med seg, er det kraftige klimaavtrykket som utvinning av denne kryptovalutaen krever. Bitcoin er nemlig svært energikrevende å utvinne, noe som betyr at den digitale valutaen kan kolidere med klimapolitikken til flere norske partier. Spesielt MDG, Venstre og Rødt har lenge vært skeptisk til utvinning av Bitcoin i Norge, spesielt gjennom vinteren hvor høy etterspørsel, kombinert med lavt tilbyd av Strøm har gitt ekstrem volatilitet i prisene.

Det skattemessige problemet

Noe av det som har gjort kryptovaluta til et svært betent tema i politikken er den store vanskeligheten med å skattelegge denne teknologien. En av de største fordelen med kryptovaluta er at det er en desentralisert enhet, noe som betyr at de ikke er knyttet til en bank, eller sentralbank som skal kontrollere flyten av disse myntene.

 

For Skatteetaten og den politiske agendaen utgjør dette derimot en trussel. Mange har derfor vært skeptisk til hvordan man kan regulere og kontrollere noe som er utenfor rekkevidde for den norske sentralbanken. Denne fordelen er jo nettopp noe av årsaken til at kryptovaluta har blitt så populært, ettersom dette også betyr at man kan bruke det utenfor den tradisjonelle åpningstiden til vanlige banker.

 

Fremtiden til kryptovaluta

Det er liten tvil om at kryptovaluta og den unike teknologien bak har kommet for å bli. Nye valutaer dukker stadig opp, men det er fortsatt de mest populære som Litecoin, Bitcoin og Ripple som dominerer i toppen. Det er også disse som har gjort de største fremskrittene når det gjelder utvikling av løsninger for bruk i hverdagen.

 

Flere kryptovalutaer har begynt å gjøre det mulig å bruke som betalingsmiddel, har stabilisert seg i pris og fungert som innskudd på kredittkort. Dette har gjort det stadig vanskeligere for politikere å avfeie kryptovaluta som en kortvarig trend, noe som igjen byr på utfordringer i det politiske landskapet. En av utfordringene som kommer, er at stadig flere kapitalisert åpner for bruk av kryptovaluta til betaling og som investering, men politikere og regulatoriske myndigheter har fortsatt ikke kommet opp med noen god måte å kontrollere flyten av verdier som skjuler seg i kryptovaluta universet. Denne muligheten til å flytte desentraliserte verdier er en av de unike mulighetene kryptovaluta byr på, men det er også denne som gjør at politisk enighet kan være vanskelig å oppnå.