Hopp til innhold

Miljøpartiet De Grønne – MDG

MDG er et landsdekkende politisk parti som jobber for et medmenneskelig samfunn i økologisk balanse. Stiftet i 1988.

Miljøpartiet De Grønne MDG - politikk og sakerOm Miljøpartiet De Grønne

Det er vel ingen tvil om hva som er fanesaken til ”Miljøpartiet de grønne” (MDG). Partiet har en grønn ideologi, baset på de negative virkningene menneskelig aktivtet har på kloden vår.

Alt fra forurensing, overutnyttelse av råstoff, nedsabling av regnskoger, overinnhøsting og tilbakegangen av de fleste av verdens dyrearter. Partiet ble stiftet i 1988, da en bølge av slike partier dukket opp i Europa. Det er derfor et av de yngste partiene, som fram til i dag har hatt laber oppslutning på den politiske siden. De har et mandat på Stortinget, men er godt representert i fylke og kommune rundt om i landet.

Partiet er uavhengig en retning, og vil samarbeidet med de fleste partier dersom politikken dreier seg om miljøspørsmål, selv om det tenderer til å ha flere tilhengere på venstresiden enn på høyresiden. De har mange likesinnede partier i Europa som de samarbeider med slik som:

  • Miljøpartiet de grøna i Sverige
  • Green Party i England
  • Die Grünen i Tyskland
  • Ecolo i Belgia
  • Federazione dei Verdi i Italia

I Sverige ble partiet stiftet av en gruppe fra Folkpartiet som var mer radikale i disse sakene enn resten. I Norge ble partiet realitet etter at man ønsket å gjøre om Framtiden i våre hender til et miljøpolitisk parti, og det var personer som Ove Braaten og Olav Benestad som etter hvert utviklet et partiprogram. I 1988 ble så over 5000 underskrifter samlet inn, som var nok til å danne partiet. I 2011 fikk partiet for første gang over 1% oppslutning.

Det er vanskelig å si om det er det ensidige politiske tankesett eller mangel på helhetlig ideologi som er grunnen til det, men at flere og flere velger MDG som et alternativ, ser man av målingene.

MDG sin ideologi

For mange kan det synes som at målet til partiet er å redusere aktiviteten for klodens beste, selv om det vanskelig lar seg gjøre med en stadig økende populasjon og etterspørsel etter varer.

Mange av MDGs prinsipper handler om måtehold, slik at mennesker skal kunne leve i et samfunn som er i økologisk balanse. Et av poengene til Miljøpartiet de grønne er nemlig at dersom man ikke kan oppnå det, så er det heller ingen grunnlag for økonomisk utvikling. Dette må man bygge gjennom fred og rettferdighet, og gjennom livskraftige lokalsamfunn som baserer seg på lokale ressurser.

Denne grønne ideologier grunner ut i tre prinsipper:

  • Solidaritet med mennesker
  • Solidaritet med dyr og natur
  • Solidaritet og bærekraftighet<

Dette har i Norge ført til at MDG aldri vil samarbeide med parti som Fremskrittspartiet, selv om deres søsterparti rundt om i Europa godt kan samarbeide med ytre høyre fløy.

MDGs viktigste saker

I partiprogrammet sitt fremmer MDG saker som omhandler mat, dyrevelferd, livskvalitet og et grønt næringsliv.

Miljøpartiet de grønne mener at dersom man tar vare på miljøet, dyra og bonden, så vil man sikre trygghet og kvalitet både til forbrukere og dyr. Det betyr i prinsippet høyere kvalitet og høyere priser. Dette vil sikre en bærekraftig utvikling i de største næringene våre, som landbruk og fiskeri. Et varmere samfunn skal skape bedre livskvalitet gjennom økt fokus på fritid framfor økt lønn.

Næringslivet bør satse mer miljø, slik at de kan gå fra grått til grønt. Grønne løsninger er både effektivt og økonomisk smart. I tillegg legger den grunnlaget for en mer sunnere verden i framtida.

Her finner du Miljøpartiet De Grønne sine hjemmesider.

Ønsker du å lære mer om politikk?

Vi har skrevet noen artikler om norsk poltitikk, som du kan lese mer om på politikkbloggen vår.