Hopp til innhold

Spill lover og regulering i Norge

Et emne som ofte diskuteres i Norge er de ulike regler og lover som gjelder for pengespill. Her er det en mengde feilaktig informasjon som har spredd seg, noe som gagner den politiske agendaen som finnes i en rekke partier. Imidlertid er det langt fra så svart-hvitt som mange av disse skal ha det til og det er nettopp dette vi ønsker å illustrere med denne artikkelen. For hva sier egentlig lovverket om pengespill i Norge? Det er langt mer enn mange kanskje tror.

Her er det viktig å merke seg at det finnes en rekke ulike lover og reguleringer, men det er gjerne casino online som de fleste henviser til. Mange har nok lagt merke til den innsatsen som norske myndigheter har lagt ned for å stenge uten internasjonale spillselskaper og dette har skapt en del forvirring rundt hva som er lov og ikke.

Er det lov å spille på pengespill i Norge?

Det første man bør avklare er hvorvidt det er lov til å spille på pengespill i Norge eller ikke. Her er loven helt klar - og ja, det er lov til å spille på pengespill. Vilkåret for dette er at man har fylt 18 år før man kan spille på pengespill i Norge. Lovverket sier ingenting om hvor man kan spille slike spill, bare hvorvidt det er lovlig eller ikke å spille på pengespill i landet.

Det betyr at du som spiller fritt kan spille på pengespill der du selv måtte ønske. Ikke bare på norske sider, men også på utenlandske sider dersom du foretrekker dette. Imidlertid vekker dette et nytt spørsmål, nemlig hva konflikten mellom norske spillere og internasjonale selskaper egentlig står om. Her må vi se nærmere på EØS-regelverket for å forstå hva roten til denne konflikten handler om.

EØS-regelverket og pengespill

EØS-regelverket har til hensikt å sikre fri konkurranse i det europeiske (EU) markedet uavhengig av hvilket land det gjelder. Kort fortalt betyr dette at europeiske selskaper skal kunne konkurrere fritt i de ulike medlemslandene på likestilte vilkår. Eksempelvis skal en polsk snekkervirksomhet ha de samme betingelsene som en norsk dersom de er med på et anbud om en jobb i Norge.

Det skal sørge for fri ferdsel og bedre konkurranse mellom de ulike landene uten at det dukker opp hindringer. Det primære vilkåret for at dette skal være aktuelt - det må være en tilsvarende virksomhet i landet allerede. Dette betyr at dersom Norge ikke hadde hatt snekkere eller snekkervirksomhet i landet, kunne man nektet utenlandske selskaper tilgang med utgangspunktet at det ikke er slik virksomhet i Norge.

Imidlertid er det veldig  få slike tilfeller og det er dette som danner grunnlaget for den pågående striden. Norsk Tipping tilbyr nemlig pengespill i Norge, inkludert spilleautomater, odds og en rekke andre spill på sine nettsider. Dette betyr at det er eksisterende virksomhet i Norge, og mange spillselskaper tolker derfor EØS regelverket for at dette åpner for at de også kan tilby sine spill i Norge. Imidlertid har norske myndigheter nektet for at dette er tilfellet ettersom Norsk Tipping er en statlig monopolist i et lukket marked.

Hva betyr det for spillere?

For spillere har det foreløpig liten betydning, utover de utallige forsøkene fra norske myndigheter som forsøker å stikke kjepper i hjulene på spillselskapene. Dette har blant annet medført at det blir stadig vanskeligere å gjøre innskudd på spillerkontoen sin, men det er fortsatt fullt lovlig å spille der man ønsker. Konflikten står nemlig ikke om hvorvidt spillere har lov til å spille eller ikke, men heller om hvorvidt internasjonale selskaper har lov til å tilby sine spill i Norge.

Her vil det nok ikke lande noen endelig kjennelse med det første, men det er heller ikke så farlig. Norske spillere kan fortsatt velge å spille på de sidene de selv ønsker med rettighetene forbrukere har i EU. Det eneste man kan merke er at noen operatører til tider vil forsvinne fra markedet, samt at man må belage seg på at det tidvis kan være vanskelig å finne funksjonelle betalingsmetoder fra norske kontoer.

Oppsummering

Lovverket rundt pengespill i Norge kan ofte oppleves som vanskelig, men det trenger ikke være det. Tvert imot er regelverket ganske enkelt å tolke, så det gjelder å skille mellom kommersielle aktører og forbrukere. For det er med kommersielle aktører staten kjemper - ikke mot spillerne. Du som spiller på nett kan derfor fortsatt gjøre dette som vanlig, så sant du har fylt 18 år når du oppretter kontoen din og spiller.