Hopp til innhold

Pengespill splitter stortinget etter fornyelse

Mot slutten av regjeringsperioden til Høyre og Fremskrittspartiet ble det igjen tid for å fornye det norske spillmonopolet. Her var de fleste store partiene enige om at dette skulle gjøres, men det så også ut som det var stadig med uenighet om dette emnet på stortinget. For som mange norske spillere vet, så er det kun Norsk Tipping som fysisk kan tilby pengespill i Norge, og slik har det vært siden 1948.

Imidlertid har pengespill på nett blitt stadig mer populært, og dette er tilgjengelig takket være EØS avtalen som Norge har forpliktet seg til. Dette har ført til at kjente merkevarer som MariaCasino er tilgjengelig for norske spillere, så lenge ikke selskapet fysisk er etablert i Norge. Mange var spent på hvilke utspill som ville komme rundt dette i valgkampen, men det var dessverre svært stille.

Så hva er det egentlig som gjør at dette er et såpass ulmende emne i norsk politikk? Det skal vi forsøke å se litt nærmere på i denne artikkelen.

Hvorfor er partiene uenige om pengespill?

Pengespill har en lang historie i Norge, og den strekker seg helt tilbake til opprettelsen av Norsk Tipping i 1948. Det som er kjernen til striden er at norsk politikk ikke klarer enes om pengespill egentlig bør være tilgjengelig i Norge eller ei - eller det er hvertfall det de forsøker å legge skylden på.

Vi må gå dypere ned i saken for å finne den virkelige grunnen til at pengespill ofte er et betent emne i Norge, og dette handler som så mye annet om penger. Norsk Tipping er et spillselskap som er eid av den norske staten i samarbeid med idrettsorganisasjoner som Idrettsforbundet. Dette betyr at selskapet ikke har private eiere som skal ha utbytte av overskuddet, men dette går til finansieringen av idrett og tilbake til skattekisten.

En åpning for private aktører (slik EØS regelverket krever) vil derfor redusere overskuddet som den norske staten får fra pengespill ved at det heller går til private selskaper. Mange av disse tilbyr et betydelig større utvalg spill, og ikke minst har de andre praksiser for hva gjelder bonuser og utbetalinger av gevinster. Så for spillerne kan dette være et svært attraktivt alternativ til den litt trauste aktøren Norsk Tipping.

Hva har naboene våre gjort?

For oss i Norge er det naturlig å se på hva naboene våre har gjort. Dette gjelder selvfølgelig Sverige og Danmark primært - og her har begge land etterhvert privatisert deler av spillmarkedet sitt. Sverige har valgt en modell der alle søker om lisens på lik linje, mens Danmark heller har delvis privatisert markedet.

Dette betyr at den danske varianten av Norsk Tipping (Dansk Spel) fortsatt er en aktiv aktør i markedet, men at den er sidestilt med private selskaper som tilbyr sine tjenester. På denne måten har landet fortsatt kontroll på markedet sitt, men spillerne kan fritt velge i et langt større utvalg spill og innovasjon. Ikke minst krever det at Dansk Spel må holde tritt med konkurranse, noe Norsk Tipping i stor grad har vært skjermet for i det norske markedet.